Middlemarch
Taşra Hayatına Dair Bir İnceleme

19. yüzyıl İngiliz edebiyatının dev yazarlarından George Eliot, Middlemarch’ta büyük toplumsal değişimlerin rüzgârıyla sarsılan bireysel yaşamların kusursuz bir resmini sunuyor.

Şeçil Kıvrak ve Zarife Biliz çevirisi,
F.R. Leavis’in önsözü,
Yazar ve dönem kronolojisi,
Kitaba dair görsellerle.

19. yüzyıl İngiliz edebiyatının dev yazarlarından George Eliot, Middlemarch’ta büyük toplumsal değişimlerin rüzgârıyla sarsılan bireysel yaşamların kusursuz bir resmini sunuyor. Demiryolu ulaşımının başlaması, bilimdeki yeni gelişmeler ve ünlü Reform Yasası tasarısıyla ilgili tartışmalar İngiltere’nin taşrasına dek ulaşır ve karakterlerin sıradan görünen yaşamlarında büyük etkilere yol açar. İngiliz taşrasındaki Middlemarch kasabasına dışarıdan ulaşan etkiler taşralı karakterlerin umutları, arzuları, hayal kırıklıkları, başarısızlıkları ve bireysel ilişkilerin karmaşık dinamikleriyle iç içe geçip kusursuz bir toplum manzarası üretir. Dünya edebiyatına Dorothea, Lydgate, Bulstrode, Rosamond gibi unutulmaz karakterleri armağan eden ve realist romanın tarihinde bir köşetaşı olan Middlemarch, George Eliot’ın başyapıtı.

“George Eliot’ın olgunluk çağındaki dehasını bir bütün olarak yansıtan tek kitap Middlemarch’tır.”
F.R. LEAVIS

22 Kasım 1819’da Warwickshire-South Farm’da Robert Evans ve Christiana Pearson çiftinin üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi ve Mary Anne Evans adıyla vaftiz edildi. İlköğrenimini Coventry civarındaki bir yatılı okulda tamamladı; küçük yaşlarda Evanjelizm ve dinî doktrinlerin yanı sıra İtalyanca ve Yunanca öğrendi. 1840’ta Christian Observer’de yayımlanan “As o’er the Fields” başlıklı dinî şiiriyle ilk kez yayın dünyasında boy gösterdi. David Friedrich Strauss’tan çevirdiği İsa’nın Yaşamı (Das Leben Jesu) 1846’da The Life of Jesus adıyla yayımlandı. 1849’da babasının ölümünden sonra altı aylığına Cenevre’ye gitti ve orada Spinoza’nın Tractatus Theological Politicus’unu çevirmeye başladı. Londra’ya döndükten sonra Henry Lewes ile tanıştı ve aralarında uzun yıllar süren bir ilişki başladı. 1854’te Feuerbach’ın Hıristiyanlığın Özü adlı eserini, 1855’te ise Spinoza’nın Etika’sını İngilizceye çevirdi. Dickens ve dönemin diğer yazarları tarafından büyük övgüyle karşılanan Scenes of Clerical Life (1858) ile edebiyat dünyasında geniş çevreler tarafından tanınmaya başladı. Kraliçe Victoria’nın övgüsüne mazhar olan ve büyük ilgi gören Adam Bede (1859) üç cilt olarak yayımlandı. 1860’ta George Eliot müstearı arkasına gizlediği gerçek kimliğini kamuoyuna açıkladı. 1860’larda The Mill on the Floss (1860), Silas Marner (1861), Romola (1862) ve Felix Holt, The Radical (1866) romanları peş peşe yayımlandı ve Viktorya çağının en büyük yazarları arasına girdi. Büyük ilgi toplayan ve benzersiz bir satış başarısı elde eden Middlemarch’ın tefrikası 1871’de başladı ve Middlemarch, 1874’te tek cilt olarak yayımlandı. 1876’da son romanı Daniel Deronda, 1879’da ise denemelerinden oluşan Impressions of Theophrastus Such adlı kitabı yayımlandı. 22 Aralık 1880’de Londra’da vefat etti ve Highgate Mezarlığı’na Henry Lewes’ın yanına defnedildi.

Kitabın Adı Middlemarch
Alt Başlık Taşra Hayatına Dair Bir İnceleme
Orijinal Adı Middlemarch. A Study of Provincial Life
ISBN 9789750534201
Kapak Marcus Stone, “Hikâyenin Sonu”, 1900
Yayın No İletişim - 3243
Dizi İletişim Klasikleri - 161
Alan Klasik Dünya Edebiyatı
Sayfa 884 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 327,00 TL
Baskı 1. baskı - Aralık 2022
Yazar George Eliot
Çeviren Seçil Kıvrak, Zarife Biliz
Dizi Yayın Yönetmeni Murat Belge
Yayına Hazırlayan Güneş Akkor, Barış Özkul
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Yağmur Yıldırımay Bayrakçı
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit