Geçmişten Bugüne Yunanlılar
Dil, Din ve Kimlikleri

Hep tekrar edilen bir konudur: Türkler komşularıyla gerçek anlamda ilgilenmezler. Bütün merak “milli güvenlik” konusu etrafında yoğunlaşır. Komşunun tarihi, kültürü, dini hakkında kalıp yargılar yeterli kabul edilir. Herkül Millas, Geçmişten Bugüne Yunanlılar’da dilleri, dinleri ve kimlikleriyle Yunanlıları, dilin oluşum sürecini, antik Yunan’dan Hıristiyanlığa uzanan dinsel tarihi, Yunan milliyetçiliğinin doğuşunu anlatıyor.
Hep tekrar edilen bir konudur: Türkler komşularıyla gerçek anlamda ilgilenmezler. Bütün merak “milli güvenlik” konusu etrafında yoğunlaşır. Komşunun tarihi, kültürü, dini hakkında kalıp yargılar yeterli kabul edilir. Herkül Millas, Geçmişten Bugüne Yunanlılar’da dilleri, dinleri ve kimlikleriyle Yunanlıları, dilin oluşum sürecini, antik Yunan’dan Hıristiyanlığa uzanan dinsel tarihi, Yunan milliyetçiliğinin doğuşunu anlatıyor. Millete verilen yeni anlamların milli bilinci geçmişin dünyasından bugüne nasıl uzatıldığını ele alıyor. Kitaba değerini veren en önemli noktalardan biri Yunanca üzerine hazırlanmış tarihsel bir döküm ve transliterasyonla ilgili kimi uygulamalara da dikkat çeken uzun bir ek.
Hıristiyanlık, Ortodoksluk, dinsel ayrışmalara sebep olan tartışmalar, dinsel inanışın tarihsel uzantıları, kilisenin yapısı, rolü ve milliyetçilikle arasındaki gerilimli ilişki... Milliyetçiliğin ortaya çıkışı, kendi meşruiyet alanlarını yaratması, dile müdahale girişimleri, kiliseyle girişilen çatışma... Büyük felaket’ten Yunan Cuntası’na ve Avrupa Birliği’ne uzanan demokrasi deneyiminin arkasındaki kültürel geçmişin ana hatları... Komşunun hakkında gerçekten birşeyler öğrenmek isteyenlere, kendi sıradan kalıpları ile kurdukları önyargılarla yüzleşme cesaretini gösterebilenlere...

1940’ta Ankara’da doğdu. Yüksek öğrenimini 1965’te Robert Kolej’de inşaat mühendisi olarak tamamladı. TİP’e katıldı (1962), askerliğini Muş’ta çavuş olarak yaptı. 1971 yılında Atina’ya yerleşti ve çeşitli ülkelerde mühendis olarak çalıştı. 1990’dan sonra Türkiye ve Yunanistan’da çeşitli üniversitelerde siyaset bilimi, edebiyat, dil, ulusal algılamalar, Türk-Yunan ilişkileri ve tarih yazımı konularını işledi ve 1998’de Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde siyaset biliminde doktora yaptı. Bu konularda birçok kitap ve çeşitli makale yayımladı. Türkçe-Yunanca çoğu şiir olan çeviri kitapları yirmiyi aşkındır. Yazar, 1992’de Abdi İpekçi Barış (Özel) Ödülü’nü, 2004’te Yunan Yazarlar Birliği’nin Dido Sotiriu Ödülü’nü, 2005’te Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü’nü aldı. 2011’de “Öteki Kasaba” belgeseli (N. Dinç’le birlikte) Selanik Film Festivali’nde İzleyici Ödülü’nü aldı ve 2021’de Aile Mezarı, Orhan Kemal Roman Armağanı’na layık görüldü. Kendisi gençliğinde atletizmde Türkiye yüz metre birincisi (1962), 2016 ve 2019 yıllarında masterler kategorisinde yüz metre ve yüksek atlamada Yunanistan birincisi olmuştur.

Kitabın Adı Geçmişten Bugüne Yunanlılar
Alt Başlık Dil, Din ve Kimlikleri
ISBN 9789750501456
Yayın No İletişim - 911
Dizi Araştırma-İnceleme - 149
Alan Tarih
Sayfa 240 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 186 gr
Perakende Satış Fiyatı 32,00 TL
Baskı 3. baskı - Ekim 2014 (1. baskı - Temmuz 2003)
Yazar Herkül Millas
Kapak Utku Lomlu
Dizgi Çiğdem Dilbaz
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Mihalis Vasilyadis
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset