Faşizm İncelemeleri Seti

Bu sette, Sebastian Haffner’in, Nazilerin adım adım iktidara gelişini, “halkın içinden biri olarak” anlattığı Bir Alman’ın Hikâyesi; Faşizmden Popülizme isimli kitabını da yayımlamış olduğumuz Federico Finchelstein’in günümüzdeki otoriterleşme ve faşistleşme eğilimini anlattığı Faşist Yalanların Kısa Tarihi; Michael Mann’ın faşist harekete katılan kadın ve erkeklerin ayrıntılı analizlerine yönelerek faşizm hakkında yeni bir teori geliştirmeye çalıştığı Faşistler; Robert O. Paxton’un faşist parti ve hareketleri bilhassa İtalya ve Almanya üzerinden ele aldığı Faşizmin Anatomisi ve Nicos Poulantzas’ın III. Enternasyonal’in özellikle faşizm karşısında düştüğü saf ekonomizmi eleştirdiği Faşizm ve Diktatörlük yer alıyor. Faşizmin doğasını etraflıca anlamak isteyenler için...

Faşist Yalanların Kısa Tarihi
Federico Finchelstein Faşist Yalanların Kısa Tarihi’nde günümüzdeki otoriterleşme ve faşistleşme eğilimini anlamaya çalışırken, hem Hitler ve Mussolini’nin “sıradan” yalanlar olarak görülemeyecek “mitsel” yalanlarına dair tarihsel ve felsefi bir okumaya girişiyor hem de yalanının bir hükmetme ve zulmetme aracı olarak bugünün otoriter popülist liderleri tarafından nasıl devralındığının izini sürüyor.
Faşizm ve Diktatörlük
Poulantzas, Faşizm ve Diktatörlük’te III. Enternasyonal’in özellikle faşizm karşısında düştüğü saf ekonomizmi eleştirir. Poulantzas’ın dikkat çektiği nokta iktidar, kapitalist devlet tarzının aldığı biçimler, bu biçimler altında şekillenen rejimler, bu rejimler içindeki devlet personeli (bürokrasi) ve elitlerin egemen sınıflarla kurdukları ilişkilerin çok katmanlı doğasıdır.
Faşistler
Faşistler, yalnızca bir ideolojiyi tartışmayı değil, ideolojinin taşıyıcılarını da etraflıca hesaba katmayı öneren kapsamlı bir eser…
Faşizmin Anatomisi
Robert Paxton, Faşizmin Anatomisi’nde faşist parti ve hareketleri İtalya ve Almanya başta olmak üzere ele alıyor. Her ülkede çeşitli korku ve kriz durumlarına karşı teyakkuzda bulunan faşizmin “birinci aşama”sıyla iktidara giden yolda siyasi merkezin, toplumun ve fikirler dünyasının faşizmin meşruiyetini tesis ettiği “ikinci aşama” örnekleri ayırıyor ve faşizmi “iş başında” ya da kenarda hazır beklerken tahlil ederek okurlarını uyarıyor: “Ön uyarılara karşı hassaslaşırsak, gerçek bir faşizmi ortaya çıkma aşamasındayken fark edebiliriz belki.”
Bir Alman’ın Hikâyesi
Hatırladıklarım (1914-1933)
Bir Alman’ın Hikâyesi, Nazizmi/faşizmi, teorik metinlerin ve tarih kitaplarının aktarmaya pek muktedir olamayacağı bir derinlik ve duyguyla anlamamızı sağlayan bir anlatı.