Uğultulu Tepeler

Gotik ve Romantik edebiyatın unutulmaz eserlerinden Uğultulu Tepeler, İngiliz kırsalında yankıları birkaç kuşak boyunca süren sarsıcı bir hikâyeyi anlatıyor.

Başak Bekişli çevirisi,
Jale Parla’nın önsözü,
Yazar ve dönem kronolojisi,
Kitaba dair görsellerle.

Thrushcross Çiftliği’nin yeni kiracısı Lockwood, bir gece, ev sahibinin Uğultulu Tepeler adındaki evine sığınmak zorunda kalır. Burada tesadüfen, yıllar önce yaşanmış çalkantılı bir ilişkiye, Heathcliff ve Catherine Earnshaw’un ilişkisine dair şeyler öğrenmeye başlar. Çiftin ihanet, ihtiras ve intikamla dolu hayatı, sadece o dönemde yaşayanları değil, Linton ve Earnshaw ailelerinin sonraki neslini de derinden etkilemiş ve her fert, dallanıp budaklanan ilişkiler ağına bir yerinden yakalanmıştır.Uğultulu Tepeler yenilikçi kurgusuyla, alışılmadık konusuyla ve ince ince tasarlanmış karakterleriyle yayımlandığı günden beri hem tartışma, hem de ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

Gotik ve Romantik edebiyatın unutulmaz eserlerinden Uğultulu Tepeler, İngiliz kırsalında yankıları birkaç kuşak boyunca süren sarsıcı bir hikâyeyi anlatıyor.

“Emily Brontë, dev bir düzensizliğe bölünen dünyayı inceler ve bu bölünmüşlüğü Uğultulu Tepeler ’de bir araya getirecek gücü kendinde bulur.”
Virginia Woolf

30 Temmuz 1818’de İngiltere’nin Batı Yorkshire yöresindeki Branford-Thornton’da Patrick Brontë ve Maria Branwell Brontë’nin üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. İngiliz edebiyatının ünlü yazarları Charlotte ve Anne Brontë ile
aynı aileye mensuptu. İlkokula ablalarıyla birlikte civardaki Cowan Bridge School’da başlasa da kısa süre sonra okuldan ayrıldı ve eğitimine halasından aldığı derslerle evde devam etti. Devrin ünlü ressamlarından John Bradley’den resim dersleri aldı.Küçük yaşlarda müziğe, şiire ve kır gezilerine ilgi duydu. 1838’de Batı Yorkshire’daki Halifax civarındaki bir okulda kısa süreliğine öğretmenlik ve mürebbiyelik yaptı.Fransızca ve Almanca öğrendi. 1842’de ablası Charlotte ile birlikte Brüksel’e gitti ve kızlar akademisi Pensionnat Heger’de hem öğrencilik hem de müzik öğretmenliği yaptı. Şiirlerini Gondal Poems (Gondal Şiirleri) başlığıyla bir defterde topladı ve kardeşleri Charlotte ile Emily Brontë’nin şiirleriyle kendi şiirlerinden oluşan şiir seçkisi Poems (Şiirler) başlığıyla yayımlandı. 1846’da tamamladığı tek romanı Uğultulu Tepeler 1847’de yayımlandı ve İngiliz edebiyatının başlıca klasikleri arasına girdi. Brontë Kız Kardeşler külliyatının Jane Eyre ile birlikte iki şaheserinden biri kabul edilen Uğultulu Tepeler özellikle 19. yüzyıl sonlarından itibaren büyük bir okur ilgisine kavuştu. Eserlerinde Ellis Bell müstear ismini kullanan Emily Jane Brontë, 19 Aralık 1848’de otuz yaşında tüberkülozdan öldü ve Haworth’ta defnedildi.

Kitabın Adı Uğultulu Tepeler
ISBN 9789750534973
Kapak John Atkinson Grimshaw, “Sonbahar Sokağı”, 1886
Yayın No İletişim - 3294
Dizi İletişim Klasikleri - 165
Alan Klasik Dünya Edebiyatı
Sayfa 443 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 187,00 TL
Baskı 1. baskı - Mayıs 2023
Yazar Emily Brontë
Çeviren Başak Bekişli
Dizi Yayın Yönetmeni Murat Belge
Yayına Hazırlayan Necdet Dümelli, Güneş Akkor, Barış Özkul
Önsöz Jale Parla
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Yağmur Yıldırımay Bayrakçı
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit