Oğuz Atay'a Armağan
Türk Edebiyatının "Oyun/Bozan"ı

Elinizdeki derleme kitap, Tutunamayanlar ilk çıktığı günden bugüne kadar Oğuz Atay hakkında çıkan yazı ve eleştirilerden; Oğuz Atay’ın hayattayken yazdığı yazılarından ve gerçekleştirdiği söyleşilerden oluşmaktadır. Kronolojik olarak yerleştirilen yazılar, bugüne kadar Oğuz Atay üzerine söylenenler dışında “söylenmeyenleri” de yansıtmaktadır.

Oğuz Atay, yedi yıllık kısa yazarlık hayatına sığdırdığı eserleriyle Türk edebiyatının klasikleşen yazarlarından biridir. Ardında bıraktığı kitaplar, edebiyat geleneğimizde yepyeni bir Türk romanın habercisi olmuştur. Elinizdeki derleme kitap, Tutunamayanlar ilk çıktığı günden bugüne kadar Oğuz Atay hakkında çıkan yazı ve eleştirilerden; Oğuz Atay’ın hayattayken yazdığı yazılarından ve gerçekleştirdiği söyleşilerden oluşmaktadır. Kronolojik olarak yerleştirilen yazılar, bugüne kadar Oğuz Atay üzerine söylenenler dışında “söylenmeyenleri” de yansıtmaktadır. Kitaptaki yazılar Oğuz Atay’ı anlama çabasını ortaya koyarken, aynı zamanda geçen otuz yıl içinde “susulan” ve “konuşulan” dönemlerin tarihî bir panoramasını gözler önüne sermesi bakımından da önemlidir. Bu kitap, Türk roman geleneğini kökten sarsan Oğuz Atay üzerine yapılan çalışmalara ilham verecek ve bundan sonra çalışma yapacaklar için de “demiryolu” üzerinde duraklamadan geçilemeyecek bir istasyon vazifesi görecektir.

Selim İleri, Ömer Madra, Çağlar Keyder, Enis Batur, Yusuf Atılgan, Hilmi Yavuz, Mustafa Alp Dağıstanlı, Perihan Mağden, Orhan Pamuk, Vüs`at O. Bener, Murathan Mungan, Ayfer Tunç, Atilla Özkırımlı, Murat Belge, Fatih Özgüven, Berna Moran, Orhan Koçak, Sibel Irzık, Memet Baydur, Jale Parla, Yıldız Ecevit, Ali Akay, A. Ömer Türkeş, Afşar Timuçin, Mehmet Seyda, Güven Turan, Oktay Akbal, Halit Refiğ, Haldun Taner, Gürsel Göncü, Semih Gümüş, Ahmet Ümit, Günay Özmen, Erdoğan Şuhubi, Orhan Şahinler, Yavuz Atay, Sadık Yalsızuçanlar, Mahmut Temizyürek, Murat Yalçın, Zühtü Bayar, Faruk Haksal, Rauf Mutluay, Oğuz Demiralp, Fethi Naci, Ekrem Işın, Kürşat Başar, Füsun Akatlı, Nurdan Gürbilek, Zeynep Atamer, Murat Gülsoy, Doğan Hızlan, Pakize Kutlu, Oray Tuğlan, Recep Bilginer, Ç. Begüm Soydemir, Memet Fuat, Cevat Çapan, Arzu Aygün

Bilim adamı Profesör Hilmi İleri'nin oğludur. 1968 yılında Atatürk Erkek Lisesi'ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini yarıda bıraktı. 19 yaşında Cumartesi Yalnızlığı isimli ilk öykü kitabı yayınlandı. İlk yazısını 1967 yılında, Yeni Ufuklar dergisinde yayımladı.1998 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır. Romanlarında ve öykülerinde bireyin zengin iç dünyasını başarıyla yansıtabilen yazar,ilk eserlerinde bireyler arasındaki iletişimsizlikleri de ön plana çıkarır.Yıllarca, Cumhuriyet gazetesinin kültür-sanat sayfasında, "Yazı Odası" köşesinde makaleler yazmıştır. Radyo ve televizyonlara bir çok program yapan yazar, 2008'in yarısında başlayan programı "Selim İleri'nin Not Defterinden"i de sunmuştur. Ayrıca 2008 yılından beri Zaman Gazetesi'nin Cumartesi ekinde İstanbul'la ilgili yazılar kaleme almaktadır.
1945 yılında İstanbul'da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni (Diplomasi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü) bitirdikten sonra (1968), aynı Fakülte'nin Uluslararası Hukuk kürsüsünde 13 yıl süreyle öğretim üyeliği yaptı. 1977 yılında "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Bireysel Başvuru Hakkı" konusunda doktorasını tamamlayan Madra, Hollanda, İsviçre ve İsveç'te uluslararası hukuk, uluslararası ilişkiler ve insan hakları alanlarında araştırmalar yürüttü. 1982 yılında üniversitedeki görevinden istifa etti. Çeşitli dergi ve gazetelerde çalıştı. 1991 yılı sonunda Romanımla Sana Bir Ses... adlı romanını (Remzi Kitapevi) yayımlayan Madra'nın çeşitli dergi ve gazetelerde çok çeşitli konularda (bilim, sanat, sinema, tiyatro, müzik, yemek, hayat, spor, vb.) yayınlanmış elliyi aşkın makale, deneme ve röportajından bir seçme ile bir hikâyesini içeren Rüzgâra Karşı adlı kitabı 1996 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. Ömer Madra, 1994 yılından itibaren radyoculuk yapıyor. 13 Kasım 1995 tarihinde yayın hayatına atılan Açık Radyo'nun (94.9) kurucuları arasında yer aldı; halen de bu radyonun yayın yönetmeni. Ayrıca, radyoda "Açık Gazete" ve "Rock 'n' Roll Kalıcıdır" adlı programların yapımcılığını da yürütmektedir. Madra, ayrıca, 1995/1996 akademik yılından itibaren İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler ve Uluslararası Hukuk dallarında öğretim üyesi olarak görev yapmakta.

Halen State University of New York, Binghamton ve Koç üniversitelerinde öğretim üyesi olarak çalışan Çağlar Keyder, Boğaziçi Üniversitesi’nden emekli olmuştur. İktisat tarihi alanındaki doktorasını University of California, Berkeley’den almıştır; araştırmaları tarihsel sosyoloji, ekonomi politik, kent sosyolojisi ve sosyal politikalar alanında yoğunlaşmaktadır. Eserleri arasında Türkiye’de Devlet ve Sınıflar (İletişim, 1989), Ulusal Kalkınmacılığın İflası (Metis, 1993), Memalik-i Osmaniye’den Avrupa Birliği’ne (İletişim, 2003) ile derlediği Doğu Akdeniz’de Liman Kentleri (Tarih Vakfı, 1994), İstanbul: Küresel ve Yerel Arasında (Metis, 2000), Mekân ve Millet (Koç Üniversitesi Yayınları, 2018) bulunmaktadır.

Yusuf Atılgan (Manisa, 27 Haziran [nüfus kaydında 25 Ağustos] 1921- İstanbul, 9 Ekim 1989) Romancı, öykücü.
Tam adı Yusuf Ziya Atılgan. Nevzat Çorum ve Ziya Atılgan imzalarını da kullandı. Avniye Hanım ile tahsildar Hamdi Atılgan´ın oğlu. Manisa Ortaokulu´nu (1936), parasız yatılı olarak Balıkesir Lisesi´ni (1939) ve ikinci sınıftan sonra askeri öğrenci olarak devam ettiği İÜEF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü´nü bitirdi (1944). A. N. Tarlan yönetiminde hazırladığı bitirme tezinin konusu `Tokatlı Kâni, Sanat, Şahsiyet ve Psikoloji` idi. O dönemde Akşehir´de bulunan Maltepe Askeri Lisesi´nde bir yıl edebiyat öğretmenliği yaptı (1945). Üniversite öğrenciliği sırasında Komünist Partisi´ne katılarak faaliyette bulunduğu iddiasıyla sıkıyönetim mahkemesince tutuklanarak Ceza Kanunu´nun 141. maddesi uyarınca hapse mahkûm edildi. Altı ay Sansaryan Hanı´nda, dört ay da Tophane Cezaevi´nde olmak üzere on ay hapis yattı. Tahliye olduktan (25 Ocak 1946) sonra doğduğu yer olan Manisa´nın Hacırahmanlı köyüne yerleşti; burada evlenerek uzun süre çiftçilik yaptı. Hacırahmanlı Spor Kulübü´nün kurucuları arasında yer aldı (1950). 1976´da tiyatro oyuncusu Serpil Gence ile ikinci evliliğini yaparak İstanbul´a yerleşti; bir çocuğu oldu. 1980´den sonra, Ü. Tamer´in isteğiyle, Milliyet (daha sonra Karacan) Yayınları´nda danışmanlık ve çevirmenlik, kısa bir süre de Can Yayınları´nda redaktörlük yaptı. Üzerinde çalıştığı `Canistan` adlı romanını tamamlayamadan kalp krizi sonucu Moda´daki evinde öldü; Bülbülderesi Mezarlığı´nda (Üsküdar) toprağa verildi. Hacırahmanlı Belediyesi tarafından `Yusuf Atılgan Halk Kitaplığı` kuruldu (1990). Hakkında yazılan yazı ve röportajlar ve kendisine adanan yazılar ölümünün ardından bazı `Perşembeci Dostları` tarafından Yusuf Atılgan´a Armağan adlı kitapta derlendi.
Tercüman gazetesinin 1955´te açtığı öykü yarışmasında birincilik ödülü alan `Evdeki` (Nevzat Çorum adıyla) ve aynı yarışmada dokuzunculuk ödülü alan `Kümesin Ötesi` (Ziya Atılgan adıyla) adlı yapıtları yayımlanan ilk öyküleri oldu (Tercüman gazetesi); son öyküsü `Eylemci` ise 1987´de yayımlandı (Gergedan dergisi). `Ölü Su` adlı şiiri Yazı (1978), `Ayrılık` adlı şiiri ise Milliyet Sanat´ta (1980), S. Kierkegaard´dan çevirdiği bazı pasajları Değişim dergisinde (1961-62) yayımlandı.
Ödül: `Evdeki` öyküsüyle 1955 Tercüman Gazetesi Hikâye Yarışması (Nevzat Çorum adıyla, birincilik); `Kümesin Ötesi` öyküsüyle 1955 Tercüman Gazetesi Hikâye yarışması (Ziya Atılgan adıyla, dokuzunculuk); Aylak Adam ile 1957-58 Yunus Nadi Roman Armağanı (ikincilik).
Kitabın Adı Oğuz Atay'a Armağan
Alt Başlık Türk Edebiyatının "Oyun/Bozan"ı
ISBN 9789750505522
Yayın No İletişim - 1275
Dizi Armağan Kitaplar - 4
Alan Edebiyat Eleştirisi ve Tarihi
Sayfa 454 sayfa
En 160 mm
Boy 230 mm
Ağırlık 527 gr
Perakende Satış Fiyatı 50,00 TL
Baskı 2. baskı - Şubat 2008 (1. baskı - Aralık 2007)
Yayına Hazırlayan Handan İnci
Kapak Suat Aysu
Kapaktaki Çizim Aydan Çelik
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Belce Ünüvar
Yazar Selim İleri, Ömer Madra, Çağlar Keyder, Enis Batur, Yusuf Atılgan, Hilmi Yavuz
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset