Kürt Damgası
Etnik Sınırlar ve Başa Çıkma Stratejileri

Kürt Damgası, Türkiye’de ayrımcılığın, sıradan ırkçılığın mekanizmaları hakkında incelikli bir çalışma.

“Sınıfta neredeyse herkes uzaylı görmüş gibi benimle konuşmaktan çekiniyordu, konuşanları da uyarıyorlardı… Sonra baktılar, sınavlarda bunlara yardım ettim, ders notları verdim, belli bir diyalog gelişmeye başladı. Sosyal aktivitelerde benimle konuşmak zorunda kaldılar ve baktılar ki karşılarında insan var, şaşırdılar. Bizim oradaki insanları kaba, kırıcı insanlar olarak düşünüyorlar. (…) Kimliğimi gösterdim inansınlar diye. ‘Hayır, sen oralı olamazsın’ diyorlar, inanmıyorlar, artık iyi bir ilişkimiz var.”

Serkan Turgut, Kürt gençlerinin azınlıkta olduğu bir yerde, İzmir’de okullarda yaşadıkları dışlanma ve damgalanma pratiklerinin ayrıntılı bir tablosunu çiziyor ve analizini yapıyor. Damgalamanın siyasi-ideolojik hükümlerin berisindeki, sıradan, gündelik dinamiklerine mercek tutuyor. “Kürt” sözünün, bir lise öğrencisinin tespitiyle, nasıl “argo bir kelimeye” dönüşebildiğini sorguluyor.

Damgalamaya maruz kalanların davranışlarına da bakıyor, kitap. Karşı koymak, damgalamaları yanıtsız bırakmak, damgalanan gruptan bireysel olarak kendini ayırmaya çalışmak, ilişkiye girmekten veya kendini “belli etmekten” kaçınmak, söylemsel düzeyde başa çıkmaya çalışmak gibi stratejilerin nasıl işlediğine eğiliyor.

Kürt Damgası, Türkiye’de ayrımcılığın, sıradan ırkçılığın mekanizmaları hakkında incelikli bir çalışma.

1980’de Tatvan’da doğdu. Tatvan Anadolu Lisesi’nden mezun oldu. Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı. Bitlis, Diyarbakır ve İzmir’de felsefe grubu öğretmeni olarak görev yaptıktan sonra Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Doktora sonrası çalışmalarını bağımsız olarak sürdürmektedir.

Kitabın Adı Kürt Damgası
Alt Başlık Etnik Sınırlar ve Başa Çıkma Stratejileri
ISBN 9789750531101
Yayın No İletişim - 3017
Dizi Araştırma-İnceleme - 495
Alan Sosyoloji
Sayfa 213 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 156,00 TL
Baskı 1. baskı - Haziran 2021
Yazar Serkan Turgut
Editör Tanıl Bora
Yayına Hazırlayan Alper Zorlu
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Suat Aysu
Kapak Fotoğrafı Burak Ciritçi
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Büşra Bakan
Baskı Sena Ofset
Cilt Güven Mücellit