"Konya'da Kürt mü Var?"
Orta Anadolu Kürtleri ve Kürtlerin Siyasallaşması

Konya’da Kürt mü var?” sorusu, Orta Anadolu taşrasındaki Kürt nüfusuna dair bilgisizliğin günlük dildeki ifadesi. Oysa Ankara, Konya, Kırşehir, Çankırı, Aksaray, Yozgat, Çorum, Amasya, Niğde ve Tokat’ın kimi ilçelerinde, kimisi 15. yüzyıla kadar uzanan zamanlardan beri yerleşikleşmiş Kürt toplulukları yaşıyor. Hacı Çevik “Konya’da Kürt mü Var?”da kademe kademe göçlerle oluşan Orta Anadolu Kürt topluluklarının toplumsal şekillenme sürecini ele aldıktan sonra, başka bir göç dalgasına eğiliyor: Avrupa’ya göç ve bunun siyasal etkilerine bakıyor.

“Arazi kavgaları çıkardı ama mühim olan bir şey yoktu. Yalnız Türkler, Kürtleri bir şeye saymıyorlar. Kürtlerin lafı geçince ‘sözüm yabana Kürtler’ denirdi, bir topluma gidince Kürtler çok olunca ‘Bunları hep niye getirdiniz, Kürdü köpeği toplayıp getirmişsiniz,’ denirdi.”

Kulu’nun yaşlılarından birinin anlatımı Kürtleri “Doğulu” diye tanımlamak, onları Doğu ve Güneydoğu’da konumlandırmak, zihinlerde adeta otomatikleşmiş bir varsayım. Başta İstanbul, büyükşehirlerdeki varlıkları da hep hatırlatılıyor. Hayret dolu “Konya’da Kürt mü var?” sorusu, Orta Anadolu taşrasındaki Kürt nüfusuna dair bilgisizliğin günlük dildeki ifadesi. Oysa Ankara, Konya, Kırşehir, Çankırı, Aksaray, Yozgat, Çorum, Amasya, Niğde ve Tokat’ın kimi ilçelerinde, kimisi 15. yüzyıla kadar uzanan zamanlardan beri yerleşikleşmiş Kürt toplulukları yaşıyor. Hacı Çevik “Konya’da Kürt mü Var?”da kademe kademe göçlerle oluşan Orta Anadolu Kürt topluluklarının toplumsal şekillenme sürecini ele aldıktan sonra, başka bir göç dalgasına eğiliyor: Avrupa’ya göç ve bunun siyasal etkilerine bakıyor. Cihanbeyli ve Kulu havalisinden Almanya ve İsveç’e göç eden Kürt toplulukları, memleketlerinde Kürt kimliği etrafındaki siyasallaşmayı nasıl etkilediler? Bu kimlik mücadelesi etrafında kurulan siyasi partilerin etkisi neydi? Ve Kürt kimliğini sahiplenmeye dönük seferberlik, toplumsal ve siyasal hayatı, farklı topluluklar arası ilişkileri nasıl etkiledi?

Gözden uzak bir “yurt gerçeği” hakkında, incelikli bir analiz...

Konya Kulu’da doğdu. Lisans eğitimini Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Siyaset Bilimi anabilim dalında tamamladı. Potsdam Üniversitesi Genel Sosyoloji ve Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet-Göç Çalışmaları anabilim dallarında doktora çalışmalarına devam etmektedir. Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. Akademik ilgi alanları arasında Kürt siyasal kimliği, Orta Anadolu Kürtleri, etnik ayrımcılık ve siyasallaşma, göç ve entegrasyon, siyasal psikoloji bulunmaktadır. Bu alanlarda yazdığı makaleler çeşitli kitap ve dergilerde yayımlanmıştır.

Kitabın Adı "Konya'da Kürt mü Var?"
Alt Başlık Orta Anadolu Kürtleri ve Kürtlerin Siyasallaşması
ISBN 9789750530739
Yayın No İletişim - 3008
Dizi Araştırma-İnceleme - 493
Alan Sosyoloji
Sayfa 232 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 165,00 TL
Baskı 2. baskı - Haziran 2021 (1. baskı - Nisan 2021)
Yazar Hacı Çevik
Editör Tanıl Bora
Yayına Hazırlayan İrfan Eroğlu
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Cihangir Aytuğ
Kapak Fotoğrafı Hacı Güneş
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Büşra Bakan
Dizin Berkay Üzüm
Baskı Sena Ofset
Cilt Güven Mücellit