"Hekim Kendisini de Tedavinin Bir Parçası Olarak Sunar"

“Hekimler, her sabah adına ‘vizit’ denilen ayrı bir ritüel ile başlarlar güne. İyileşen hastaların yüzündeki gülümsemedir onları diri tutan... Hastane koridorları neredeyse ülkenin sosyolojisini yansıtan insan manzaraları ile doludur. Hastalıklardan çok insanların çaresizliği etkiler sizi...”
Elinizdeki kitap, bu anlamda “vizit izlenimleri” olarak da düşünülebilir...
“Hekimler, her sabah adına ‘vizit’ denilen ayrı bir ritüel ile başlarlar güne. İyileşen hastaların yüzündeki gülümsemedir onları diri tutan... Hastane koridorları neredeyse ülkenin sosyolojisini yansıtan insan manzaraları ile doludur. Hastalıklardan çok insanların çaresizliği etkiler sizi...”
Elinizdeki kitap, bu anlamda “vizit izlenimleri” olarak da düşünülebilir... Şükrü Hatun, bu ülkenin “hekimlik” ve “hastalık” deneyimleriyle ilgili güçlü gözlemler sunuyor. Yaşananlara dair tanıklıklar, betimlemeler, portreler, onun yanında sağlıkla ilgili tavsiye ve uyarılar da yer alıyor yazılarda. Fakat bu kitap ne bir “doktor hatıratı”dır, ne de bir “pratik sağlık bilgileri rehberi”... Kendine ve etrafına farfarasız bir duygusallıkla, şuurlu ve “aktif” bir şefkatle bakan bir hekimin, Türkiye’nin ve “global çağın” sağlık ortamına ilişkin düşünceleri, önerileridir. “Hekimliğin insancıl özündeki aşınmayı” sorun eden yazılardır. “Hekimin kendisini de bir tedavi olarak sunduğu” o “eski” hekimliği arayan yazılar...

Kütahya'nın Domaniç ilçesine bağlı Aksu köyünde 1959 yılında doğdu. 1983 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra Adıyaman 2 No'lu Merkez Sağlık Ocağı'nda pratisyen hekim olarak zorunlu hizmet görevini yaptı. Sağlık Ocağı hekimliği sırasında Adıyaman Ağızdan Sıvı Tedavisi Eğitim Kampanyası ve 1985 Türkiye Aşı Kampanyası Adıyaman Sorumlusu olarak çalıştı. Ankara'ya döndükten sonra Ankara Tabip Odası ve Türk Tabipleri Birliği Çalışmaları içinde aktif olarak yer aldı; 1992-1994 arasında Türk Tabipleri Birliği Genel Sekteteri, 1996-2004 arasında Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu üyesi olarak görev yaptı. Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık eğitimi, Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde Çocuk Endokrinoloji yan dal uzmanlık eğitimi aldıktan sonra 1994 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları doçenti, 1999 yılında profesör oldu. Mesleki yaşamında en önemli yeri diyabetli çocukların eğitimi ve sosyal haklarının geliştirilmesine ayıran Hatun, 1996 yılından beri diyabetli çocuklar için kamp düzenleyen ekibin sorumlusudur, ayrıca diyabetli çocuklar ve aileleri için çeşitli eğitim kitapları yazmış veya çevirmiştir. Halen Çocuk Endokrin ve Diyabet Derneği Çocuk Diyabet Grubu Başkanıdır. Son yıllarda çabalarını D vitamini yetersizliğinin önlenmesi konusuna odaklanmış ve Sağlık Bakanlığı tarafından "Bebeklere ve gebelere ücretsiz D vitamini programlanın başlatılmasına katkıda bulunmuştur. Son olarak ise ülke çapında öğretmen ve öğrencilerin diyabet ve şişmanlık konularında eğitimini amaçlayan "Okulda Diyabet Programlına liderlik etmiştir. Prof. Hatun 1984 ve 1994 doğumlu iki kız çocuk babasıdır. Halen Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Çocuk Endokrinoloji-Diyabet Bilim Dalı Başkanı'dır. İletişim Yayınlan'ndan Hasta Hakları (1999) ve Hekim Kendisini de Tedavinin Bir Parçası Olarak Sunar (2002) kitapları yayımlanmıştır.

Kitabın Adı "Hekim Kendisini de Tedavinin Bir Parçası Olarak Sunar"
ISBN 9789750500831
Yayın No İletişim - 844
Dizi Bugünün Kitapları - 82
Alan Sağlık
Sayfa 183 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 137 gr
Perakende Satış Fiyatı 32,00 TL
Baskı 1. baskı - Ekim 2002
Yazar Şükrü Hatun
Kapak Utku Lomlu
Editör Tanıl Bora
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Serap Yeğen
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset