Demir Ökçe

Demir Ökçe, yazıldığı tarihten bu yana tüm dünyada muhalif sol hareketlerin başucu kitabı olan sıradışı bir anlatı.

Demir Ökçe, yazıldığı tarihten bu yana tüm dünyada muhalif sol hareketlerin başucu kitabı olan sıradışı bir anlatı.

ABD ve dünyada sosyalist hareketin yükseldiği bir dönemde yazılan Demir Ökçe’de Jack London, emek hareketinin
kapitalizm karşısında önce başarılar elde ettiği, ardından büyük bir yıkımın gerçekleştiği karanlık bir geleceğin öyküsünü anlatır. Sosyalizmin yükselişinden endişelenip aralarında ittifak yapan muhafazakâr ve statükocu düzen güçlerinin kurduğu baskı rejiminde eşitlik, özgürlük ve kardeşlik idealleri “demir ökçeler” altında bir bir ezilir. Yazıldıktan kısa süre sonra sosyalizmin geleceğine dair öngörülerinin doğruluğuyla eleştirmenleri ve okurları şaşırtan Demir Ökçe, politik edebiyatın şaheserlerinden biri.

“Jack London, 1907’de proleter devrimin yenilgisinin kaçınılmaz sonucu olarak faşizmin geleceğini tahmin etmişve onu tasvir etmiştir.”
Lev Troçki

“Bir seyyah, bir çiftlik sahibi, bir sosyalist politikacı, daimi bir maceraperest ve devamlı bir yazar olarak Jack London’ın sınırsız bir enerjisi vardır.”
Harold Bloom

12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek adı John Griffith Chaney’dir. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelen Jack London, soyadını, sekiz aylıkken annesinin evlendiği John London adlı savaş gazisinden aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, tayfalık, balıkçılık, istiridye korsanlığı, gazetecilik, sahil koruma devriyeliği gibi çeşitli işlerde çalıştı ve Amerikan işçi sınıfını tanıdı. 1894’te serserilik suçlamasıyla otuz gün hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra hayatını değiştirmek arzusuyla liseye kayıt yaptırdı. Lise öğrenimini bir senede tamamlayarak 1896 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi. Bir dönem okuyabildiği üniversiteden maddi zorluklar sebebiyle ayrıldı. 1897’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı ama bir yıl sonra yine yoksul ve işsiz olarak geri döndü. Yoğun bir çalışma programı hazırlayarak şansını yazarlıkta denemeye karar verdi. Soneler, baladlar, nükteli fıkralar, anekdotlar, korku ve serüven öyküleri yazmaya başladı. 1909’da yazdığı Martin Eden bu dönemi yansıtması bakımından otobiyografik izler taşır. İlk kitabı Kurt Dölü (1900) büyük ilgiyle karşılandı. Aynı yıl Elisabeth Maddern ile evlendi ve bu evlilikten iki kızı oldu. Ancak bu beraberlik uzun ömürlü olmadı ve 1904’te sona erdi. Charmian Kittredge ile ikinci evliliğinin ardından 1910’da Kaliforniya’daki çiftliğinde hayatını kaybetti. London yazarlık kariyeri boyunca elliye yakın kitap yazdı ve döneminin en çok okunan yazarlarından biri oldu. Yazdıkları, yaşadıkları etrafında şekillenmiş, sosyalizmin de etkisiyle toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Başlıca eserleri arasında Beyaz Diş, Demir Ökçe, Martin Eden, Uçurum İnsanları ve Vahşetin Çağrısı yer alır.

Kitabın Adı Demir Ökçe
Orijinal Adı The Iron Heel
ISBN 9789750533174
Kapak “Haymarket İsyanı”, Harper’s Weekly, 15 Mayıs 1886
Yayın No İletişim - 3163
Dizi Dünya Edebiyatı - 296
Alan Çağdaş Dünya Edebiyatı
Sayfa 282 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 120,00 TL
Baskı 1. baskı - Mayıs 2022
Yazar Jack London
Çeviren Mehmet Kayıhan
Dizi Yayın Yönetmeni Murat Belge
Yayına Hazırlayan Barış Özkul, Güneş Akkor
Dizi Kapak Tasarımı Suat Aysu
Kapak Seda Mit
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Zeynep Sarıfakıoğlu, Remzi Abbas
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit