Büyük Madenci Yürüyüşü
Zonguldak'ın Büyük Grevi (1990-1991)

Akın Bakioğlu, Türkiye işçi sınıfı hareketinin tarihindeki şüphesiz en “büyük” olaylardan biri olan 1991 madenci grevini ve Ankara’ya doğru çıkılan uzun yürüyüşü anlatıyor. Büyük Madenci Yürüyüşü, trajik bir cephesi de olan bu büyük direnişi, işçi sınıfının kendini inşa etme deneyiminin kurucu bir anı olarak resmediyor.

Akın Bakioğlu, Türkiye işçi sınıfı hareketinin tarihindeki şüphesiz en “büyük” olaylardan biri olan 1991 madenci grevini ve Ankara’ya doğru çıkılan uzun yürüyüşü anlatıyor. Büyük Madenci Yürüyüşü, trajik bir cephesi de olan bu büyük direnişi, işçi sınıfının kendini inşa etme deneyiminin kurucu bir anı olarak resmediyor. Bu hikâyeyle özdeşleşen sendika önderi Şemsi Denizer’in portresiyle birlikte… Bir işçi havzası olarak Zonguldak’ın emek tarihindeki yerini hatırlatan Büyük Madenci Yürüyüşü, aynı zamanda bu büyük grev ve yürüyüşün Zonguldak’ta bıraktığı etkilerin izini sürüyor.

“Yazar… sendika tabanında 1991’i örgütleyenlerin, Zonguldak’tan başlayan Ankara yürüyüşüne katılanların sesine kulak vererek grevin ve yürüyüşün arka planını, hayatın içinden bakarak anlayabilme, açığa çıkarabilme ve anlatabilme yolunu seçmiş… Tabanda direniş fısıltılarını yayan ve geçmişteki ‘tabanın sesi’ hareketinin devamı sayılabilecek işyeri birim komitelerinin direnişin örgütlenmesindeki, Zonguldak sokaklarındaki ilk yürüyüşlerin, grevin, Ankara yürüyüşünün kotarılmasındaki etkisi kitapta tanıklıklara dayanılarak ele alınmış, anlatılmıştır.”
CAN ŞAFAK

2008 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde lisans eğitimini bitirdikten sonra, 2011 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını, 2019 yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı’nda doktorasını tamamladı. Madencilik, uluslararası göç, dijital kapitalizm, çalışma hayatı ve emek tarihiyle ilgili çalışmaları vardır.

Kitabın Adı Büyük Madenci Yürüyüşü
Alt Başlık Zonguldak'ın Büyük Grevi (1990-1991)
ISBN 9789750532535
Kapak Zonguldak, Genel Maden İş Karadon Şubesi işçileri (Celal Bakioğlu Arşivi)
Yayın No İletişim - 3112
Dizi Araştırma-İnceleme - 515
Alan Emek, Sosyoloji
Sayfa 167 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 132,00 TL
Baskı 1. baskı - Ocak 2022
Yazar Akın Bakioğlu
Editör Tanıl Bora
Yayına Hazırlayan Tuba Acı
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Berkay Üzüm
Baskı Sena Ofset
Cilt Güven Mücellit