Uzun Yolculuğum
Bir Yanımız Hep Çocuk Kaldı

Türkiye solunun bir döneminin önde gelen isimlerinden M. Halim Spatar’ın ölümünden sonra bilgisayarında bulunan ve daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış anılarını içeren Bir Yanımız Hep Çocuk Kaldı, Spatar’ın çocukluk günlerinden yürüttüğü siyasal mücadeleye zengin bir tanıklık sunuyor.

“Yaşamımın iyi ya da kötü hiçbir anından vazgeçemem. Eksiğiyle, fazlasıyla beni ben yapan bunlardır. Hapishaneler, sürgünler, hücreler, sanatoryumlar, güzellikler, çirkinliklerle beni ben yapan şeyler. (...) Pek çok insan tanıdım. Çoğunu sevdim. Hapishanede bana taban tabana zıt kimseleri tanıdım, çok değerli yanlar taşıdıklarına tanık oldum. Siyasetin ne denli zor, amansız ve kaçınılmaz olduğunu anladım.”

Türkiye solunun bir döneminin önde gelen isimlerinden M. Halim Spatar’ın ölümünden sonra bilgisayarında bulunan ve daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış anılarını içeren Bir Yanımız Hep Çocuk Kaldı, Spatar’ın çocukluk günlerinden yürüttüğü siyasal mücadeleye zengin bir tanıklık sunuyor. Spatar’ın doğup büyüdüğü İzmir’den Dünya Barış Festivali’ne, çıkarttığı dergilerden İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki öğrencilik yıllarına, Türkiye Komünist Partisi’ne yönelik 1951 Tevkifatı’ndan 1980 darbesi sonrasında Mamak Askerî Cezaevi’ndeki zorlu günlere uzanan anılar bir döneme ışık tutuyor.

Bir Yanımız Hep Çocuk Kaldı sadece bunlarla da sınırlı kalmıyor: Spatar’ın daha önce yayımlanmış kimi yazılarını ve yaptığı uzun bir söyleşiyi, arkadaşlarıyla ve karısıyla mektuplaşmalarından parçaları da yeniden bir araya getiriyor. Karısı Sabahat Spatar’la yapılan bir söyleşiyi ve kimi çalışma arkadaşlarının Spatar’la ilgili düşüncelerini de içeren kitap ömrü mücadeleyle geçmiş bir aydına saygı duruşu...

1928’de doğdu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenciyken Türkiye Komünist Partisi’ne katıldı. 1951’de Berlin’de düzenlenen Dünya Barış Festivali’ne Türkiye’den katılan iki gençten biriydi. Yurda dönüşünde TKP’ye yönelik “1951 Tevkifatı” kapsamında tutuklandı, 2 yıl hapse ve 8 ay sürgün cezasına mahkûm oldu. 1978 yılında Türkiye İşçi Köylü Partisi’nin kurucuları arasına katıldı, partinin İstanbul il başkanlığını yürüttü. 12 Eylül darbesinden sonra 1981’de tekrar tutuklanarak, Mamak Askerî Ceza ve Tutukevi’nde toplam 4,5 yıl hapis yattı. 1985’te tahliye olduktan sonra birçok ansiklopedinin yayın kurullarında çalıştı, çeviriler yaptı, makaleler ve kitaplar yazdı. Spatar, 12 Nisan 2013’te hayatını kaybetti.

Üst Başlık Uzun Yolculuğum
Kitabın Adı Bir Yanımız Hep Çocuk Kaldı
ISBN 9789750533273
Yayın No İletişim - 3171
Dizi Anı - 94
Alan Politika/Siyaset
Sayfa 277 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 189,00 TL
Baskı 1. baskı - Mayıs 2022
Yazar Halim Spatar
Editör Kıvanç Koçak
Yayına Hazırlayan Ayşe Deniz Spatar
Dizi Kapak Tasarımı Utku Lomlu
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Oben Üçke
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit